Аби пережити зиму без застуд і авітамінозу, потрібно всі корисні речовини отримувати з відповідних продуктів. Кожен знає, що в цитрусових міститься багато вітаміну С, але те, що цей цінний мікроелемент є у складі й інших плодів, відомо не всім.
Дієтологи склали спеціальний рейтинг п’яти фруктів, в якому врахували їх доступність і сезонність.
На 5 місце фахівці поставили банани. Можливо, комусь це здасться дивним, але в цих фруктах багато вітаміну B6, калію і марганцю. Щоб не набрати вагу, треба з'їдати не більше одного банана на день.
На 4 місці розташувалися цитрусові – піднятися вище їм завадив ризик алергії, яку вони можуть спровокувати.
3 місце, завдяки великому вмісту вітамінів В6, К і С, посів гранат. Набір мікроелементів цього фрукта дозволяє підтримувати імунітет, покращити стан крові й стимулювати роботу ЦНС. Гранат дуже корисний для всіх, хто страждає від анемії, а гранатовий сік м’яко знижує артеріальний тиск. Також цей фрукт допомагає при респіраторних інфекціях, ангіні й кашлі. Згадаємо і про дезінфікуючі властивості дубильних речовин з антидіарейним ефектом, які містяться в гранаті.
2 місце посіла хурма. Завдяки великому вмісту танинів цей яскраво-помаранчевий фрукт володіє величезною кількістю антибактеріальних і протизапальних властивостей, а також є потужним кровоспинним засобом, який зміцнює зір. Хурма корисна і для серця й печінки, нирок та сечовивідних шляхів, мозку і щитоподібної залози.
Почесне 1 місце, як не дивно, посіла груша. Не дивлячись на те, що вітаміну С в ній не так вже й багато – лише 5,6% від щоденної норми – зате міститься кремній, кобальт, залізо і мідь. До того ж у грушах дуже багато клітковини. Цей фрукт може виступати в якості потужного засобу боротьби з кашлем і грипом.