Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

This material is in Ukrainian

20.01.2021

Мандарини чинять загальнозміцнювальну дію на наш імунітет, насичують організм вітамінами і допомагають при лікуванні застудних захворювань. Фрукт містить дуже багато вітаміну С, крім того, у ньому присутні вітаміни групи В, вітамін А, каротин, кальцій, магній, фосфор: усього близько 10-15 вітамінів і мінеральних речовин.

Завдяки високому вмісту фенолікової амінокислоти мандарини допомагають при астмі та бронхіті. Вони діють як протизастійний і протинабряковий засіб та очищують легені від слизу. Аби відчути ефект, достатньо кожен ранок випивати склянку мандаринового фрешу.

До того ж, це чудовий антидепресант, який знімає нервову напругу і піднімає настрій за лічені хвилини. Такий ефект чинять ефірні масла, що у великій кількості містяться у шкірці. Мандарини нормалізують рівень інсуліну, запобігаючи появі діабету другого типу. Їх не просто можна, але потрібно їсти з білими прожилками, бо це – клітковина, яка допомагає нормалізувати засвоєння простих вуглеводів, що особливо корисно саме для тих, хто страждає на цукровий діабет. Також у складі мандаринів є нобілетин – речовина, яка перешкоджає розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Протипоказання

Усі цитрусові – сильні алергени, тому їх треба вживати у помірній кількості. Протипоказані мандарини людям із загостренням хвороб шлунково-кишкового тракту, а також з алергічними реакціями, які здатні спричинити олії, що містяться у шкірці фрукта. Якщо ж людині запропонувати вже очищений мандарин, можливо, алергічної реакцій можна буде уникнути.

Смачного вам! Будьте здорові!

Calendar

     1 23
45 6 78 9 10
11 12 1314151617
18192021222324
252627282930